ניתוח כריתה חלקית / מלאה של הקיבה
SUB-TOTAL GASTRECTOMY/ TOTAL
מטופל/ת יקר/ה!
מידע זה נועד להסביר לך על הצפוי באשפוז זה ולהקל על השהות במחלקה.
בעקבות ממצא בקיבה הוחלט ע"י הרופאים שהטיפול המתאים ביותר בשלב זה הוא כריתה של חלק מהקיבה - SUB-TOTAL GASTRECTOMY.
החלק הכולל את הנגע נכרת ונשארת הקיבה מחוברת מחדש בשתי אפשרויות:
האחת – גדם (שארית) הקיבה מחוברת לתריסריון למעבר רגיל של המזון במידת האפשר.
האחרת – בנוסף לכריתת חלק מהקיבה כורתים גם קטע מהתריסריון ואז מחברים את החלק הבריא של הקיבה אל אחת הלולאות של המעי הדק, כך נוצר מעבר ישיר של מזון מהקיבה למעי.
כריתה מלאה של הקיבה:
במקרים מסוימים יש צורך לכרות את כל הקיבה (בדרך כלל עקב תהליך ממאיר המערב את החלק העליון של הקיבה) במקרה זה נדרש חיבור מחדש של הוושט למעי הדק על מנת לאפשר המשכיות מעבר המזון מהפה למערכת העיכול.
הכנה ערב הניתוח:
ההכנה כוללת הכנה לניקוי המעי משאריות מזון וזאת על מנת לאפשר פעולות שונות בזמן הניתוח.
הכנה וניקוי המעי כוללת:
דיאטה: תעשה עפ"י ההנחיות הדיאטנית (דף מצ"ב).
תרופה משלשלת: יום לפני הניתוח תקבל/י בצהריים סמוך לשעה 13:00 מרוקן שהינו נוזל משלשל בכמות של 3 ליטרים. רצוי ששתיית החומר תהיה תוך 3-4 שעות.
לאחר השתייה יופיעו שלשולים בתכיפות רבה.
תרופות אנטיביוטיקה: במעי הגס יש הרבה חיידקים, ועל מנת למנוע זיהומים לאחר הניתוח תקבל אנטיביוטיקה דרך הפה, בשעות 13:00, 14:00 ו-23:00,
פעם אחת בבוקר הניתוח וכן במשך 24 שעות לאחר הניתוח.
בערב הניתוח יינתן לך עירוי נוזלים על מנת למנוע איבוד נוזלים כתוצאה מהשלשולים הרבים. מחצות עלייך להישאר בצום. בבוקר הניתוח ייעשה לך חוקן.
לאחר הניתוח:
הניתוח מתבצע בהרדמה כללית. מייד לאחר הניתוח תועבר/י לחדר התעוררות להשגחה. עד לשחרורך למחלקה ע"י רופא מרדים יחוברו לך מספר צינוריות:
- עירוי דרכו תקבל/י נוזלים ותרופות.
- קטטר לכיס השתן – לריקון השלפוחית.
- זונדה לניקוז הקיבה (צינור המוחדר דרך האף).
- נקזים למניעת הצטברות נוזלים באזור הניתוח (לא תמיד).
ההחלמה:
לאחר הניתוח תושאר/י בצום עד חזרת המעיים לתפקוד, עד אז תקבל/י נוזלים דרך הוריד והזונדה תושאר, פעילות המעיים נבדקת ע"י האזנה לקולות המעי או עפ"י
דיווחך על יציאת גזים או צואה. לאחר שהמעיים חוזרים לתפקוד הזונדה תוסר ותתחיל/י לקבל כלכלה בהדרגה ועל כך תקבל/י הסבר בהמשך.
כאבים:
בימים הראשונים לאחר הניתוח צפויים כאבים ובחילות. הרופא המנתח והרופא המרדים יחליטו על משככי כאבים, שהינם בדרך כלל זריקות מורפין לשריר כל 3-4 שעות, או דרך מכשיר הנקרא PCA המחובר לעירוי ונמצא בשליטתך.
יש לזכור שאין צורך לסבול כאבים, ועליך להודיע לאחות כל פעם שהינך מרגיש/ה כאב חזק על מנת לקבל טיפול.
פעילות לאחר הניתוח:
ביום הניתוח תישאר/י לנוח במיטה, למחרת אחות תרחץ אותך ותעזור לך לשבת בכורסא על מנת למנוע סיבוכים כמו: דלקת ריאות ופצעי לחץ שנוצרים משכיבה ממושכת ושיפור זרימת הדם. בערב מומלץ לשבת שוב בכורסא וללכת בהדרגה. מומלץ לשכב על הגב ועל הצדדים לסירוגין, וכן להזיז רגליים וידיים.
פיזיותרפיה נשימתית:
בימים הראשונים לאחר הניתוח תקבל/י הדרכה לפיזיותרפיה נשימתית, לימוד נשימה נכונה ושיעול נכון (למרות הכאבים) ע"י פיזיותרפיסט או אחות מטפלת, וזאת כדי למנוע סיבוכים ריאתיים.
פצע הניתוח:
בניתוח חוברו שולח הפצע בתפריט כדי לזרז את תהליך האיחוי. תחבושות תוסרנה לאחר 24 שעות ואז ניתן לרחוץ את הפצע במים זורמים במקלחת.
אכילה ושתייה:
לאחר הוצאת הזונדה תחזור/י באופן הדרגתי לאכילה דרך הפה, ותודרך/י ע"י דיאטנית לגבי כלכלה נכונה (ראה נספח טיפול תזונתי לאחר ניתוח קיבה).
הקפדה על תזונה נכונה:
לאחר הניתוח, עליך להקפיד על מספר כללים כדי למנוע סיבוכים והרגשה לא נוחה בעקבות האכילה. קיבולת הקיבה לאחר הניתוח קטנה בהרבה מקיבה רגילה.
הקיבה מתפקדת עתה ללא שוער שנכרת בניתוח (איבוד המווסת את העברת המזון מהקיבה למעיים).
עכשיו אתה צריך להיות זה שמווסת את העברת המזון למעיים. עכשיו אתה צריך להיות זה שמווסת את כמויות המזון שעוברות מהקיבה למעיים.
במידה שתאכל ארוחה גדולה, המזון פשוט ידחס למעיים ולא יספיק לעבור פירוק ראשוני בקיבה, לכך עליך לאכול כ-6 ארוחות קטנות ביום. לעיתים קרובות יותר, כדי שהקיבה לא תישאר ללא מזון זמן רב. אסור לאכול דברים שהם מתוקים מדי (כמו: בקלוואה,שוקולדים ממולאים ועוד), כיוון שהם בשהותם במעיים סופחים אליהם נוזלים וגורמים להצפת המעיים בנוזלים. אסור לאכול דברים שגורמים חסימת מעיים כמו: אפרסמון או פרי הדר שנסחט.
יש להימנע משתיית קפה, ומתרופות שגורמות לכיב קיבה כמו אספירין.
בכלל לגבי תרופות בעתיד עליך להעיר את תשומת ליבו של הרופא לניתוח אותו עברת.
חשוב לאכול לאט וללעוס היטב את המזון, לא לשתות יחד עם האוכל ולא מיד אחריו.
מותר לשתות לפני האוכל או לפחות חצי שעה אחריו וזאת כדי לא לשטוף את המזון מהקיבה למעיים לפני שהחל בפעולת העיכול.
לגבי ירקות ופירות, בתחילה, לפחות כחודש – לאכול ללא הקליפה.
בעקבות ההסבר הנ"ל יש להיות ערים לכל שינוי ולדווח לרופא.
לאחר ההחלמה תחזור לכלכלה רגילה למעט אפרסמון ופרי הדר, הכל עפ"י הרגשתך.
החלמה בבית:
משך ההחלמה לאחר הניתוח הוא בין 4-6 שבועות. הופעת הרגשת עייפות הינה טבעית, ורצוי לנוח, להימנע ממאמץ ומהרמת משא כבד בתקופת ההחלמה. מידה נכונה של פעילות עוזרת לריפוי. יש לזכור שאין חשש שהתפרים יפתחו. במידה ויש כאבים אפשר לקחת תרופה נגד משככת. מותר לרחוץ את הפצע, ורצוי לשמור על אזור הניתוח נקי ויבש. פנה למיון כאשר מופיע חום, אודם או הפרשה באזור הניתוח, נפיחות בבטן, עצירות מעל יומיים או הקאות וכן כאבים חזקים ושונים שלא היו קודם.
צוות המחלקה הכירורגית
מאחל לך החלמה מהירה